MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada ... Asliye Hukuk Mahkemesi ve ... Asliye Hukuk Mahkemesince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R -
Dava, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan ve halen ... Cumhuriyeti vatandaşı olan ancak daha sonra tekrar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvuran davacının eşi ile 11 çocuğunun olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
... Asliye Hukuk Mahkemesince, davacının Mardin ili nüfusuna kayıtlı oldugu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir
... Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından ise, dava dilekçesine ekli vekâletnameye göre davacının ".../...'da" ikamet ettiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
... Asliye Hukuk Mahkemesince her ne kadar dosya ... Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmişse de, davalı tarafça süresinde yetki itirazında bulunulmadığı anlaşılmıştır.
Bu durumda uyuşmazlığın, kesin yetki kuralı bulunmaması nedeniyle ve mahkemece re'sen yetkisizlik kararı da verilemeyeceğinden, davanın ilk açıldığı ... Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 22/10/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy