.......
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin ve davalının, dava konusu taşınmazda kat maliki olduklarını, davalının ortak kullanım alanına onaylı mimari projeye aykırı olarak imalat yaptığını beyan ederek; davalının müdahalesinin men'ine, projeye aykırı müdahalelerinin önlenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece; davacının davasının kabulüne, davacının açmış olduğu davasında, tapu kayıtları, yönetim planı, onaylı proje ve bilirkişi raporları sonucunda, davalının.......456 nolu parselde bulunan A5/10 nolu 50 kapı numaralı bağımsız bölüme yönetim planı ve onaylı projeye aykırı olarak 60 cm genişliğinde duvar inşa ederek taşınmazın ön cephesinde bulunan terası büyüttüğü ve 100 cm genişliğinde 9 basamaklı demir merdiven yaptığı, dolayısıyla ortak alana müdahale ettiği anlaşılmakla, davalının site ortak alanına onaylı projeye ve yönetim planına aykırı olarak yapmış olduğu müdahalenin men'ine, 50 kapı numaralı villanın terasına ilave edilen duvarın yıkılması, demir merdivenin sökülerek taşınmazın eski hale getirilmesi sureti ile müdahalenin giderilmesine, Kat Mülkiyeti Kanununun 33. maddesi uyarınca taşınmazın eski hale getirilebilmesi için davalıya bir (1) ay süre tanınmasına, eski hale getirme masraflarının davalı tarafından karşılanmasına karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca projeye aykırı yapıldığı bildirilen imalatların eski hale getirilmesi, müdahalenin önlenmesi istemine ilişkindir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre; mahkemece dava konusu taşınmazdaki projeye aykırılıklar bilirkişi raporu ile belirlenip ortak alan olduğu anlaşılan yerlere davalı tarafından yapılan müdahale tespit edilerek müdahalenin önlenmesine ve tayin edilen süre içerisinde eski hale getirilmesine karar verildiğine göre, yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığından, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının davalıya yükletilmesine 13/09/2018 günü oy birliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy