MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davaya konu... köyünde kain tarla vasıflı 167 parsel sayılı taşınmaz, tapuda davalılar adına kayıtlıdır
Davacı vekili 03/07/2014 havale tarihli dava dilekçesinde özetle; ... Orman Bölge Müdürlüğü 132 nolu Orman Kadastro Komisyonunun 03/12/2013 tarih ve 654/80 sayılı yazısı ile orman kadastro ve 2/B madde uygulaması neticesinde köy sınırlarında kalan ... mevki 0 pafta 167 sayılı parselin kısmen/tamamen orman sayılmasına karar verildiğini, tapulama çalışmaları sonucunda parselin orman vasfında olduğu halde tarla vasfı ile davalılar adına tapulandığını, bu nedenle parselin orman vasfıyla Hazine adına tesciline, dava konusu parsele elatmanın önlenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece davanın kısmen kabulü ile kadastro teknisyenleri... tarafından tanzim edilen 05/04/2015 tarihli rapor ekli krokide de gösterildiği biçimde Bolu ili Mudurnu ilçesi Kilözü köyü 167 parselin orman mühendisi bilirkişisi ...'nun 10/05/2015 tarihli raporunda da belirtildiği şekilde parselin 509.21 m²sinin yapılmış orman kadastrosuna göre Devlet ormanı sayılan kısımda kaldığı anlaşılmakla parselin 509,20 m²lik kısmının tapusunun iptali ile orman vasfıyla Hazine adına tapuya kayıt ve tesciline, davacı tarafından her ne kadar dava konusu taşınmaz üzerindeki müdehalenin men'i talebinde bulunmuş ise de davalıların hali hazırda kendi adlarına kayıtlı taşınmaz üzerinde işlem yapmış oldukları ayrıca yapılan keşifte de uzun yıllardır ekilmediği anlaşıldığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına, davacı kurumun men'i müdehale davası açmakta muhtariyetine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz etmiştir.
Dava konusu uyuşmazlık orman kadastrosuna dayalı tapu iptali ve tescil ile elatmanın önlenmesi istemine ilişkindir.
Yörede orman kadastrosu 3302 sayılı Kanunla değisik 6831 sayılı Kanun kapsamında 2012 yılında yapılmıştır.
İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye, uzman orman bilirkişisi tarafından kesinleşmiş orman tahdit haritasına dayalı olarak yöntemine uygun biçimde yapılan uygulama ve araştırmada çekişmeli taşınmazın kısmen orman tahdidi içinde kalan yerlerden olduğu anlaşıldığına ve yazılı biçimde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığına göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usûl ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine 30/01/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy