(818 S. K. m. 53) (554 S. KHK. m. 52) (4. HD. 25.01.2005 T. 2004/3132 E. 2005/274 K.)
Dava: Taraflar arasında görülen davada İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nce verilen 18.11.2003 gün ve 2003/839-635 sayılı kararı bozan Daire'nin 7.02.2005 gün ve 2004/3132-2005/1314 sayılı kararı aleyhinde davalı vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği de anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, tarafların promosyon amaçlı kalem üretimi ile uğraştıklarını, davalının, müvekkilinin tescilli çoklu endüstriyel tasarımı benzerini üreterek piyasaya sunduğunu ve haksız kazanç sağladıklarını, davalının bu eylemi nedeniyle müvekkilinin güçlü bir ilaç firması ile olan ticari bağlantısını yitirerek zarara uğradığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin hak saklı kalmak kaydıyla (1) milyar TL. maddi ve (2) milyar TL. manevi tazminatın faiziyle birlikte davalıdan tahsiline ve ilana karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, davanın reddine ilişkin olarak verilen karar, davacı vekilinin temyizi üzerine Dairemizce davacı yararına bozulmuştur.
1- Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair karar düzeltme itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Ancak, dosya içeriğinden aynı nedene dayalı olarak davalı şirket yetkilisi aleyhine ceza davası açıldığı anlaşılmakta olup, BK. nun 53 ncü maddesi uyarınca ceza mahkemesince verilen mahkumiyet ve maddi vakıa tespiti yapan beraat kararı hukuk hakimini bağlayacağından mahkemece ceza davası sonucu beklenerek neticesine göre bir karar verilmek gerektiğinden, yerel mahkeme kararının Dairemiz temyiz bozma ilamında gösterilen nedene ilaveten bu nedenle de davalı yararına bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair karar düzeltme itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, yerel mahkeme kararının Dairemizin 2004/3132 esas, 2005/1314 karar ve 17.02.2005 tarihli ilamında gösterilen nedene ilaveten bu nedenle de BOZULMASINA, ödediği karar düzeltme harcının isteği halinde karar düzeltme isteyene iadesine, 24.06.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy