(4721 S. K. m. 19, 407, 411) (5235 S. K. m. 36) (6100 S. K. m. 21, 22) (İzmir BAM 6. HD. 02.06.2020 T. 2020/984 E. 2020/699 K.)
Dava: Kısıtlı adayı hakkında vesayet hukukuna ilişkin olarak açılan davada Simav Sulh Hukuk ile Ödemiş Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Bölge Adliye Mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Dava, 4721 sayılı TMK'nın 407. maddesi uyarınca hükümlüye vasi atanmasına ilişkindir.
Simav Sulh Hukuk Mahkemesi, uyap sistemi üzerinden yapılan adres sorgulaması sonucunda ve ilgili kolluğa yazılan müzekkere cevabının sonucunda; kısıtlanması istenen ...'ın en son ikamet adresinin "…. Mah. …..Evleri No:…. D:… Ödemiş/İzmir" olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
Ödemiş Sulh Hukuk Mahkemesince ise, yetkisizlik sebebi olarak gösterilen "… mah. …. Evleri no:…. Ödemiş/İzmir" adresinin Ödemiş T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na ait olduğu, hükümlü ...'in son ikamet adresinin "….. Mahallesi ….. Caddesi No … Simav/Kütahya" olduğu gerekçesi ile yetkisizlik kararı verilmiştir.
Türk Medenî Kanununun 411. maddesine göre, “Vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir. “Aynı Kanunun 19/1. maddesi uyarınca “Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.”
Ödemiş T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tarafından alınan hükümlü beyanına göre, hükümlünün cezaevine girmeden önce "…. Mahallesi ….. Caddesi No …. Simav/Kütahya" adresinde ikamet ettiği anlaşıldığından uyuşmazlığın Simav Sulh Hukuk Hukuk Mahkemesi'nde çözümlenmesi gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nun 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Simav Sulh Hukuk Mahkemesi'nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 09/11/2020 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)