(3402 S. K. m. 22)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tesbitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda; davanın kabulü yolunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içindeki tüm belgeler incelenip, gereği düşünüldü:
Karar: 3402 Sayılı Yasanın 22/1 maddesi gereğince, evvelce kadastrosu yapılmış yerlerin yeniden kadastrosunun yapılamayacağını duraksamaya yer vermeyecek biçimde saptamış olup; kökleşmiş Yargıtay inançları da, kadastro dışı bırakmayı bir kadastro işlemi sayarak, aynı görüşü benimsemiştir. Ne var ki, aynı yasanın 22/2 maddesi, bu genel kuralın dışına çıkılarak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait yerlerin kadastrosunun bu yasa hükümlerine göre yapılacağına dair hüküm getirmiştir.
Somut olayda dava konusu taşınmaz, yapılan kadastroda, kadastro dışı bırakılmış olup; bir kamu kurum ve kuruluşu olan Maliye Hazinesinin istemi üzerine kadastro yapıldığına göre, 2. kez kadastronun yapılmış olması nedeniyle, yapılan işlemin tüm sonuçları ile birlikte iptaline karar verilmesi, yukarıda açıklanan 3402 Sayılı Yasanın 22/2 maddesine aykırıdır (HGK. 13.6.1990 T. 7-248 E., 350 K.).
Değinilen yön gözetilip; tarafların sav ve savunmaları değerlendirilip; işin esası incelendikten sonra bir karar verilmesi gerekirken, aksine düşüncelerle yazılı biçimde hüküm kurulması nedeniyle hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Hazinenin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 01.04.1994 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy