(743 S. K. m. 639) (4721 S. K. m. 713) (3402 S. K. m. 14, 17)
Dava: Taraflar arasındaki tescil davasının yapılan duruşması sonunda, davanın kısmen kabulü yolunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi Orman Yönetimi ve Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, dava dilekçesinde sınırlarını bildirdiği Hacıhamzalı Köyü Künbet mevkiinde bulunan toplam 2 parça taşınmazın tapuda kayıtlı olmadığını, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yoluyla taşınmaz edinme koşullarının yararına oluştuğunu iddia ederek Medeni Yasanın 639. maddesi hükmüne göre adına tescilini istemiştir. Mahkemece, dava dilekçesinin 1 sırasında yazılı 21400 m2 yüzölçümündeki taşınmazlar hakkındaki davanın kabulü ile davacı Mahsun Öner adına tapuya tesciline, dava dilekçesinin 2 sırasında yazılı Künbet Mevkiindeki taşınmaz hakkındaki davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmiş, hüküm Orman Yönetimi ve Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, Medeni Yasanın 639. maddesi hükmü uyarınca tapusuz olan taşınmazın tesciline ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazların bulunduğu yerde tespit tarihinden önce orman kadastrosu yapılmamış, genel arazi kadastrosu işlemi yapılıp, 28.02.1978 tarihinde arazi kadastro paftası düzenlenmiştir. Düzenlenme tarihi ile davanın açıldığı tarih arasında 20 yıllık süre geçmemiştir.
Dava, 01.10.1987 tarihinde açılmış, tespit dışı kalan yerde imar-ihya ve zilyetliğe dayalı Medeni Yasa madde 639. maddesi kapsamındaki tescil davasıdır. tespit dışı bırakılan yerlerde zilyetliğin paftaların kesinleşme tarihinden itibaren 20 yılı doldurması halinde geçerli olabileceği ve bu süre dava tarihine kadar 20 yıla ulaşmıyorsa davanın dinlenmesine olanak bulunmadığı H.G.K.nun 10.11.2000 t., 2000/8-1264 E.-1250 K. Sayılı kararları ile belirlenmiş ve ilke haline gelmiştir.
Dosyadaki resmi belgelere ve yazışmalara göre yapılan kadastro sonucu paftaların 28.02.1978 tarihinde düzenlendiği, davanın ise, 01.10.1987 tarihinde açıldığı tartışmasızdır. Bu olguya ve gerek Dairemizce, gerek H.G.K.nca belirlenen ilke kararına göre davanın dinlenmesine olanak bulunmayıp reddi gerekirken, kabulü yolunda hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Hazine ve Orman Yönetiminin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde Orman Yönetimine iadesine 19.06.2001 günü oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy