(1086 S. K. m. 8) (4721 S. K. m. 315)
Dava: Taraflar arasındaki evlat edinmeye ilişkin davada Ankara 8. Asliye Hukuk ve 16. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belli edilmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Dava, evlat edinme istemine ilişkindir.
TMY. nın 315/1. maddesi ile Evlat edinme kararı, evlat edinenin oturma yeri; birlikte evlat edinmede eşlerden birinin oturma yeri mahkemesince verilir hükmünü getirmiştir. Maddede görevli mahkeme gösterilmemiştir.
Kaldı ki; HUMY. nın 8. maddesinde Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanlarına giren davalar tek tek sayılmıştır. Bunlar arasında evlat edinme davası gösterilmemiştir. Bu durumda, Sulh Hukuk Mahkemesi görev alanı dışında kalan davalarda Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olacağından, davanın sonuçlandırılmasında Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Sonuç: Yukarıda belirtilen nedenlerle; HUMY.'nın 25. ve 26. maddeleri gereğince Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesinin merci tayinine 26.03.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy