(2863 S. K. m. 6)
Dava: Taraflar arasındaki davadan dolayı Yerel Mahkemece verilen hüküm davalılar Hazine ve Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Dosyada yapılan incelemede nizalı taşınmaza komşu olan 59 parsel sayılı taşınmaza ilişkin olarak Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 13.11.1982 tarih ve A.4020 sayılı kararı ile eki haritası gereğince arkeolojik ve doğal sit alanı içinde bulunduğu, bu özelliği şerh edilmek suretiyle Hazine adına hükmen tapu kaydının oluştuğu anlaşılmaktadır.
Ancak dosya içerisinde bulunan İzmir II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün 10.3.2000 tarih ve 770 sayılı yazısı ile nizalı 66 parselin üzerinde herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı belirtilerek, kültür varlığı koruma alanında kalmadığı için 2863 sayılı yasa açısından zilyetlik yolu ile iktisabında sakınca bulunmadığı açıklanmaktadır.
Birbirine komşu olan taşınmazlarla ilgili olarak dosyaya sunulan bilgi ve belgeler çelişkili olup, bu çelişki belirtilerek İzmir II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nden nizalı 66 parselle ilgili bir koruma kararı bulunup bulunmadığı ve üzerinde korunmaya konu olacak bir kültür varlığı bulunup bulunmadığı hususu yeniden sorularak, cevabi yazı ile komşu 59 parsele ilişkin ve varsa nizalı taşınmaza ilişkin koruma kurulu kararı ile haritasının dosyamız içerisine konulması gerekmektedir.
Sonuç: Değinilen eksikliklerin giderilmesi için, dosyanın Yerel Mahkemeye gönderilmesine 30.05.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy