(3402 S. K. m. 12)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda, davanın reddi yolunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Kadastro sırasında Göller Beldesi 120 ada 9 parsel sayılı 1798,60 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle davalı Mustafa Dinlemek adına tespit edilmiştir. Davacı Orman Yönetimi, orman sayılan yer olduğu iddiasıyla dava açmıştır. Mahkemece, davanın reddine ve dava konusu parselin davalılar adlarına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm davacı Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava kadastro tespitine itiraz niteliğindedir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde tespit tarihinden önce 04.02.1982 tarihinde ilan edilerek kesinleşen orman kadastrosu bulunmaktadır.
Sonuç: İncelenen dosya kapsamına, toplanan kanıtlara, kararın dayandığı gerekçeye, keşif sonucu alınan rapor ve kroki ile fotoğraflara göre taşınmazın tarım arazisi olmadığı belirlenmiş ise de davada Hazine taraf olmadığından bu konu incelenip bozma nedeni yapılamayacağına, Hazinenin 3402 sayılı Yasanın 12/3 maddesi hükmünce devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yer iddiasıyla her zaman tapu iptali davası açabileceğine, mahkemece çekişmeli taşınmazın, uzman orman bilirkişi aracılığıyla kesinleşmiş orman tahdit haritasına dayalı olarak yöntemine uygun biçimde yaptırılan uygulama ve araştırma sonucu orman kadastro sınırları dışında kalan yerlerden olduğu belirlenerek yazılı biçimde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığına göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine 07.10.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy