(3402 S. K. m. 4)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi Orman Yönetimi ve Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Hükmüne uyulan Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 03.06.2003 tarih 2003/3378-4888 sayılı bozma kararında özetle: "Çekişmeli Erenler Beldesi, Cami Mahallesi 240 ada 27 parselin Ali Şahin adına tespit gördüğü, mahkemece bu isimde bir kişi olmadığı gerekçesi ile hüküm kurulduğu, ancak; yapılan araştırmanın yeterli olmadığı açıklandıktan sonra tüm resmi dairelerden Ali Şahin isimli bir şahsın bulunup bulunmadığının araştırılması, bu yolla sonuca ulaşılmazsa ilanen tebligat yapılması, sonra işin esasına girilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma kararına uyulduktan sonra Orman Yönetimi ve Hazinenin davasının reddine, katılan Resul Güzeldal'ın davasının kabulüne, taşınmazın Resul Güzeldal adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş, hüküm Orman Yönetimi ve Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, kadastro tespitine itiraz niteliğindedir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu 3402 Sayılı Yasanın 4. maddesi hükmüne göre yapılmış, çekişmeli parsel orman alanı dışında bırakılmıştır.
Mahkemece bozmaya uyulmasına rağmen, bozmanın gerekleri tam olarak yerine getirilmemiştir. Şöyle ki; çekişmeli taşınmaza ait tespit tutanağında malikin Araklı nüfusuna kayıtlı Mehmet oğlu Ali Şahin olduğu yazılıdır. Bozma kararı üzerine yapılan araştırmada Nüfus Müdürlüğünce gönderilen belgelerden bu yer nüfusuna kayıtlı 1930 doğumlu Ahmet oğlu Ali Şahin isimli bir kişinin varlığı anlaşılmaktadır. Bu kişilere ait kaydın cilt ve sahife noları dahi tutanaktaki bilgilere uymaktadır ( Cilt 25, Sahife1 ). Mahkemece taşınmaz başında yeniden keşif yapılarak çekişmeli taşınmaza komşu bulunan parsel malikleri ile tutanak bilirkişilerinin de bu yolda bilgileri alınmadan hüküm kurulması doğru görülmemiştir. Değinilen yön üzerinde durularak bu husus aydınlatıldıktan sonra işin esasına girilmesi gereklidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Orman Yönetimi ve Hazinenin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer yönlerin bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının yatırana iadesine, 07.06.2005 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy