(3402 S. K.m. 9) (6831 S. K. m. 2/B)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tespitine ve 2/B'ye itiraz davalarının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Orman Yönetimi ve davalı Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Kadastro sırasında Akçatekir Beldesi, Küçüktekir Mahallesi 173 ada 1, 6, 8, 7, 2, 3 ve 174 ada 12 parsel sayılı sırasıyla 433.43 m2, 394.14 m2, 297.01 m2, 762.28 m2, 211.47 m2, 190.59 m2 ve 285.63 m2 yüzölçümündeki taşınmazlar, kargir ev, hali arazi ve arsa nitelikleri ile belgesizden Hazine adına beyanlarda davalı gerçek kişiler vekiline zilyetlik şerhi verilerek tesbit edilmiştir. Davacı Orman Yönetimi her bir taşınmaz için ayrı ayrı dava açmış, mahkemece 173 ada 1, 2, 3, 6, 7 ve 8 parsellere ilişkin dava dosyaları birleştirilerek yapılan inceleme sonunda 1994/491-1995/482 sayılı karar ile davanın reddine, çekişmeli 12 parsele itirazlarının ise 1994/674-1995/515 sayılı karar ile davanın reddine ilişkin verilen kararların Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 1996/3367-12902 ve 1996/2805-1996/13367 sayılı ilanları ile yörede yapılan aplikasyon ve 2/B uygulamalarının 1951 yılında yapılan orman kadastro çalışmalarına uygun yapılmadığı farklı şekilde uygulandığı ve 1951 yılındaki orman kadastro çalışmaları esas alınarak çekişmeli taşınmazların kesinleşen orman kadastro tutanaklarına göre durumlarının belirlenmesi, kesinleşen 2/B uygulamasına konu olması halinde ise orman niteliğini yitirip yitirmediği hususunda araştırma yapılması" gereğine değinilerek mahkeme kararları bozulmuştur. Mahkemece bozma ilanına uyularak yapılan yargılama sırasında önce her bir taşınmaza ilişkin dava dosyası tefrik edilmiş, sonra birbirlerini etkileyecekleri belirtilerek birleştirilmişlerdir. Mahkemece yapılan yargılama sırasında çekişmeli 1 parsel yönden lehine şerh verilen Ömer Köktekir mirasçıları davaya dahil edilmiş, mirasçılardan Abdullah Köktekir, davalı Hazine yanında fer-i müdahil olarak davaya katılmıştır. Yapılan yargılama sonunda, mahkemece davacı Orman Yönetiminin davasının kısmen kabulüne, fer-i müdahil gerçek kişilerin talebinin reddine, çekişmeli 173 ada 1, 2, 3, 7, 174 ada ada 12 parsellerin tamamının orman niteliği ile Hazine adına tapuya tesciline ve taşınmazlar üzerindeki zilyetlik şerhinin iptaline, çekişmeli 173 ada 6 parselin (F) ile gösterilen 229 m2, (E) ile gösterilen 22 m2 ve 173 ada 8 parselin (H) ile gösterilen 53.22 m2 miktarındaki bölümlerin orman niteliği ile Hazine adına tapuya tesciline, bu bölümler üzerindeki şerhin iptaline, 173 ada 6 parselin (G) ile gösterilen 143.02 ve 8 parselin (I) ile gösterilen 243.70 m2'lik bölümler 2/B gereğince Hazine adına tapuya tesciline, bu bölümler üzerindeki gerçek kişiler lehine konulan şerhlerin devamına karar verilmiş, hüküm davacı Orman Yönetimi ve Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Dava kadastro tespitine ve 2/B'ye itiraz niteliğindedir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde tespit tarihinden önce 1951 tarihinde yapılıp kesinleşen orman kadastrosu bulunmaktadır. Daha sonra 10.08.1990 tarihinde yapılıp dava tarihinde kesinleşmeyen aplikasyon ve 2/B uygulaması vardır.
Sonuç: Dosya kapsamına ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince işlem yapılarak hüküm kurulmuş olduğuna göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının Orman Yönetimine yükletilmesine, Hazineden harç alınmasına yer olmadığına 28.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy