(3402 S. K. m. 4, 14, 17) (1086 S. K. m. 94, 95/1)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Orman Yönetimi ve Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Hükmüne uyulan Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 19.10.2004 gün ve 2004/5911-10694 sayılı bozma kararında özetle: Hazine, taşınmazın devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden olduğu iddiasıyla davaya katıldığı halde, taşınmazın niteliği yönünden ziraat uzmanı bilirkişi görüşü alınmadığı, zilyetliğin başlangıcı, kullanılış biçimi, süresi hususlarında taraf tanıklarının beyanlarına başvurulmadığı, bu nedenle, mahkemece, önceki bilirkişiler dışında bir ziraat mühendisi ve bir fen elemanı aracılığıyla yeniden yapılacak keşifte, zilyetlik yolu ile kazanma koşullarının varlığının araştırılması, imar ihya olgusu üzerinde durulması; tarım uzmanı bilirkişi olarak ziraat mühendisine inceleme yaptırılıp, davalı yönünden 3402 Sayılı Yasanın 17 ve 14. maddesindeki koşulların oluşup oluşmadığının araştırılması gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma kararına uyulduktan sonra Orman Yönetiminin davasının reddine, kabul nedeniyle Hazinenin davasının kabulüne, çekişmeli Akdam Köyü 109 ada 109 sayılı parselin tespitinin iptaline ve tarla niteliğiyle Hazine adına tesciline karar verilmiş, hüküm davacı Orman Yönetimi tarafından esasa, Hazine tarafından ise yargılama giderlerine ilişkin olarak temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, kadastro tespitine itiraz niteliğindedir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde orman kadastrosu 3402 Sayılı Yasanın 4. maddesi hükmüne göre yapılmış, çekişmeli parsel orman alanı dışında bırakılmıştır.
İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye ve Hazinenin taşınmazın öncesinin orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla ilk oturumda davaya katıldığı, bu oturumda davalının davayı kabul ettiği, kabulün H.Y.UY. nın 95/1 maddesi gereğince kati bir hükmün hukuki neticelerini hasıl edeceği, 94/1 madde gereğince de kabul edenin mahkûm olmuş gibi yargılama giderlerini ödemeye mecbur olduğu, her ne kadar, davalının kabul beyanı fark edilmeden, davanın reddine ilişkin ilk karar Dairece yukarıda anlatıldığı gibi bozulmuşsa da, maddi hatanın usulü kazanılmış hakkın istisnalarından olduğu gözetilerek davanın kabulü yolunda karar verilmesinde isabetsizlik yoktur.
Ancak, Orman Yönetiminin taşınmazın orman sayılan yerlerden olduğu iddiasıyla dava açtığı, Hazinenin de taşınmazın öncesinin orman olduğu iddiasıyla davaya katıldığı, ilk celse dava kabul edildiğine göre, taşınmazın orman niteliğiyle Hazine adına tesciline ve kabulden sonraki yargılama giderlerinden davalının sorumlu tutulamayacağı gözetilip, kabule kadar olan yargılama giderlerine karar vermek gerekirken, taşınmazın tarla niteliğiyle Hazine adına tesciline, yargılama giderlerinin tamamının sarf eden davacı Yönetimlerde bırakılmasına karar verilmesi doğru değilse de, bu husus hükmün bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür. Bu sebeple, hüküm fıkrasının 1, 2, 3, 4 ve 5 numaralı bendlerinin kaldırılarak bunun yerine 1. Orman Yönetimi ve Hazinenin davasının kabul nedeniyle kabulüne, çekişmeli Akdam Köyü 109 ada 109 sayılı parselin tesbitinin iptaline ve orman niteliğiyle Hazine adına tapuya kayıt ve tesciline,
2) 15.76.-YTL başvuru ve karar harcı, 3.50.-YTL posta gideri olmak üzere toplam 18.260.-YTL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacı Orman Yönetimine iadesine, yapılan diğer yargılama giderlerinin yapan Yönetimler üzerinde bırakılmasına, sarf edilen emek ve mesaiye ve işin niteliğine göre davacı vekillerine vekalet ücreti taktirine yer olmadığına,
Sonuç: 3) Karar kesinleştiğinde dosyanın Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine, cümleleri eklenmek suretiyle düzeltilmesine ve hükmün H.Y.U.Y.'nın 438/7. maddesine göre bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA, 09.06.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy