(6831 S. K. m. 11)
Dava: Taraflar arasındaki mesaha tashihi davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Hazine ve davalı Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Hükmüne uyulan Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 27.02.2001 tarih 1282-1744 sayılı bozma kararında özetle:Yörede orman tahdidi yapılmış olup, sonuçları 27.05.1997 tarihinde ilan edilmiş, dava ise 30.06.1997 tarihinde açıldığına göre, 6831 Sayılı Yasanını 11. maddesine göre altı aylık yasal ilan süresi içinde açılmış bir dava söz konusu olup, dava orman tahdidine itiraza dönüşmüştür. Eldeki dava tahdidin kesinleşmesini önleyeceğinden orman tahdidine itiraz çözümlenmeden, mesaha tashihine yönelik dava incelenemez. Orman tahdidine itiraz yönünden görevsizlik kararı verilerek dosyanın kadastro mahkemesine gönderilmesi, mesaha tashihi yönünden de bu davanın sonucunun beklenerek oluşacak sonucuna göre bir karar verilmesi gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma kararına uyulduktan sonra davanın reddine, Boldağ Köyü 101 ada 94 parselin (A)R1367.09 m2'lik bölümünün tapusunun iptali ile 101 ada 18 parsele ilavesi ile Hazine adına tapuya tesciline karar verilmiş, hüküm davacı Hazine ve davalı Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, mesaha tashihi niteliğindedir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde tesbit tarihinden önce 27.05.1997 tarihinde ilan edilip kesinleşen orman kadastrosu bulunmaktadır.
Sonuç: İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye ve davanın tapuya dayanarak açıldığı, sadece (A) ile gösterilen bölümün orman kadastro sınırları dışında tapu kapsamında kaldığı, aynı krokide (C) ve (E) ile gösterilen bölümler orman sınırı dışında ise de Hazinenin bu bölümle ilgili bir davasının olmadığı gözönüne alınarak hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığına göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının Orman Yönetimine yükletilmesine, Hazineden harç alınmasına yer olmadığına 14.06.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy