(3402 S. K. m. 1) (2613 S. K. m. 1)
Dava: Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı Kemal Topal ve Hazine tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Çekişmeli Yukarı Aziziye Köyü 364 ada 1 parsel sayılı 11.000 m2 yüzölçümündeki taşınmaz tarla niteliği ile 236 nolu vergi kaydına dayanılarak Ali oğlu Kemal Topal adına 1969 yılında yapılan tapulama sırasında tespit edilmiştir. Daha sonra komisyonca 06.01.1970 tarihli ek karar verilerek bu yerin orman sınırları içinde kaldığından bahisle orman niteliği ile Hazine adına tespit edilmiştir. Bu karar davacı Kemal Topal'a 12.01.1970 tarihinde tebliğ edilmiş ve süresi içinde tespite itiraz davası açılmıştır. Mahkeme, çekişmeli yerin orman sayılan yer olduğunu bildiren Orman Bakanlığı mütalaasını esas alarak davanın reddine karar vermiş, karar davacı Kemal Topal (Topaloğlu) ve davalı Hazine tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece 2613 Sayılı Yasa hükmüne göre şehir kadastro mahkemesi sıfatıyla hüküm kurulmuştur. 10.10.1987 tarihinde yürürlüğe giren 3402 Sayılı Yasanın geçici 1/2. maddesi hükmüne göre asliye hukuk mahkemelerinde bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce 2613 Sayılı Kadastro ve Tapu Tahriri Kanununa göre açılan veya müracaata bırakılan davalara kadastro mahkemelerinde bu kanundaki hükümler doğrultusunda bakılmaya devam olunur. hükmü getirilmiştir. Görev konusu kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her aşamasında gözetileceğinden, mahkemece görevsizlik kararı verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle; Hazine ve davacı gerçek kişinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer yönlerin bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde yatıran gerçek kişilere iadesine, 12.07.2005 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy