(506 S. K. m. 85)
Dava: Davacı, davalı Kurum'un isteğe bağlı sigortalılığını iptal eden işlemin iptali ile isteğe bağlı sigortalılığının geçerli olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında, belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasanın 85. maddesine göre, isteğe bağlı sigortalı olabilmek için talepte bulunan kişinin bu başvurusundan önce sözü edilen yasa hükümlerine göre Kurum'a tescil edilmiş olması zorunludur. Böyle bir şartı taşımayan sigortalının yasanın aradığı diğer şartlara bakılmaksızın istemi kabul edilemez. Davacının başvuru tarihinden önce Kurum'a tescil edilmiş bulunan sigortalılığın bulunmaması karşısında Kurum'un kendisini isteğe bağlı sigortalı kabul etmemesi doğrudur. Mahkemenin aksine düşünce ile ve dayanaklarını göstermeksizin istemi kabul etmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmemeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.09.1995 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy