MAHKEMESİ : Kadıköy 2. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 28/06/2007
NUMARASI : 2007/283-2007/889
Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın temyizen tetkiki davacı (3.kişi) vekili tarafından istenmiş, mahkemece ilamında belirtildiği şekilde isteğin reddine karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Uyuşmazlık üçüncü kişinin İcra ve İflas Kanunu’nun 96 ve devamı maddelerine dayalı olarak açtığı istihkak davasına ilişkindir.
Takip borçlusu tarafından alacaklı aleyhine Kadıköy 2. İcra Hukuk Mahkemesi’nin 2007/202 Esas sayılı dosyasında ödeme emrinin iptali davası açıldığı, davanın reddine karar verildiği, anılan ret kararının, Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 07.10.2008 gün ve E:2008/13406, K:2008/16595 sayılı kararı ile bozulduğu dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Şüphesiz, bu davanın sonucu, görülmekte olan istihkak davasının sonucunu etkileyecektir.
Bu durumda, anılan davanın bekletici sorun yapılarak, davanın kesinleşmesinden sonra oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, aksi düşüncelerle yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 02.04.2008 gün ve E:2008/21-282, K:2008/296 sayılı kararı).
O halde, davacı üçüncü kişinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacı üçüncü kişinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davacı (3.kişiye) iadesine, 02.04.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy