MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 19.10.2007-26.11.2007 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Davacı, davalı işverene ait işyerinde 19.10.2007-26.11.2007 tarihleri arasında sürekli çalıştığının tespitini istemiştir.
Mahkemece istemin kabulüne karar verilmiş ise de, varılan bu sonuç usul ve yasaya aykırıdır.
Gerçekten, davacı ... adına, davalılardan ...-Taş Tarım Ürünleri Gıda ve Nakliyat Sanayi Tic. Ldt. Şti tarafından düzenlenen 12.11.2007 tarihli işe giriş bildirgesinin Kurumda olduğu uyuşmazlık konusu değildir. Davadaki uyuşmazlık davadaki işverenin kim olduğunun belirlenmesi ile davalı ...'ın işveren niteliğinin bulunup bulunmadığı ile tesbitine karar verilen sürenin hangi işveren nezdinde geçtiğinin tesbitine ilişkindir. Mahkemece bu yönde işlem yapılmadan hükmün infazını dahi engelleyecek şekilde hüküm kurulduğu ortada olup, bu yön usul ve yasaya aykırıdır.
Yapılacak iş; davacının tespitine karar verilen çalışmalarının hangi işveren nezdinde geçtiği kurum kayıtları ve dosya kapsamına göre tespit edip belirlendikten sonra bu işveren yönünden tesbite karar vermek, diğer davalı yönünden ise, husumetten red kararı verilerek sonuca gitmekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmektedir.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının istek halinde davalı işverenlere iadesine, 12.12.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.