MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
Davacı, 03/03/2011-08/06/2011 tarihleri arasında Tarım ... sigortalısı olduğunun tespitine, 6111 sayılı Kanun'dan yararlandırılmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR
Davacı ziraat odasına kayıt tarihi olan 03.03.2001 tarihinden dava tarihine kadar zorunlu Tarım ... sigortalısı olduğunun tespitine, 6111 sayılı alacağın yapılandırılmasına ilişkin yasadan yararlandırılmasına karar verilmesini dava etmiş, Mahkemece 24.05.2011 – 08.06.2011 tarihleri arasında Tarım ... sigortalısı olduğunun anlaşılması nedeniyle esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına, davacının bu dönem için 6111 sayılı Yasadan faydalandırılması gerektiğinin tespitine, 03.03.2001 – 24.05.2011 tarihleri arasındaki döneme ilişkin tespit talebinin reddine karar verilmiş, karar taraf vekillerince yasal süresi içerisinde temyiz olunmuştur.
l-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasal gerektirici nedenlere göre davacının temyiz itirazlarının tümden reddine,
2)Davalı kurum temyizine gelince; Mahkemece davacının 24.05.2011 tarihinden sonraki dönem için Tarım Bağ_Kur sigortalısı olduğu anlaşılmakla bu döneme ilişkin tespit talebinde hukuki yarar bulunmamakla talebin reddine karar verilmesi gerekirken, esas hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi hatalı olmuştur. Davacının 6111 sayılı yasadan istifade etmesi için başvuruda öngörülen yasal süre 30.05.2011 tarihi itibariyle dolmuştur. Davacı bu süre geçtikten sonra 08.06.2011 tarihi itibariyle dava açarak talepte bulunmuştur. Süresi geçtikten sonra vaki olan talebe değer verilerek hüküm kurulamaz. Diğer yandan 6111 sayılı yasa ile 2010 yılı kasım ayı ve önceki tarihlerdeki prim borçları yasa kapsamına alındığından Mahkemece davacının 24.05.2011 tarihinden sonraki dönem için 6111 sayılı Yasadan yararlandırılmasına karar verilmesi de keza usul ve yasaya aykırıdır.
O halde; davalı Kurumun temyiz talebi kabul edilmeli ve hüküm yukarıda gösterilen nedenlerle bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz edenlerden davacıya yükletilmesine, 05.12.2011 gününde oy birliği ile karar verildi.