MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillere ve kanuni gerektirici sebeplere göre davalılar vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine,
2-Dava,23.09.2002 tarihinde geçirdiği iş kazasında yaralanan sigortalının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemlerine ilişkindir.
Mahkemece, 22.638,35TL maddi,10.000,00TL manevi tazminatın davalılardan tahsiline karar verilmiştir.
Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerden;zararlandırıcı olayın Kurumca iş kazası olarak kabul edildiği,kazazede sigortalının olayın meydana gelmesinde %40 oranında mütefarik kusurunun bulunduğu,davacının talep ettiği maddi tazminat miktarının toplam 15.000,00TL olduğu buna karşılık Mahkemenin 22.638,35TL maddi tazminata karar vererek davacı talebini aştığı,Mahkemenin karar gerekçesinde bu yanlışlığın sehven yapıldığını belirttiği ve yargılama giderleri,harç ile vekalet ücretleri noktasında maddi tazminat olarak 15.000,00TL'nin kabulüne göre hesaplama yapıldığı anlaşılmıştır.
6100 Sayılı HMK'nın 26.maddesi kapsamında mahkemeler taleple bağlılık kuralına göre tarafların talep sonuçları ile bağlı olup ondan daha fazlasına karar veremezler.
Somut olayda,maddi tazminat davası bakımından davacı talebinin 15.000,00TL olmasına rağmen talebin aşılması neticesini doğurur biçimde 22.638,35TL maddi tazminata karar verilmesi ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesinin yeniden yargılamayı gerektirmediği anlaşıldığından hüküm bozulmamalı HMK 370/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 24.12.2012 tarihli hükmün 1.bendinde yer alan “22.638,35TL”ibaresinin silinerek yerine “taleple bağlı kalınarak 15.000,00TL”ibaresinin yazılmasına.Hükmün bu düzeltilmiş hali ile ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz edenlere yükletilmesine, 03.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy