MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
Davacılar, murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davacılar ile davalılardan ... İnşaat Hafriyat Gıda Turizm Sanayi ve Tic. Ltd Şti, Kuzu Toplu Konut İnş. Ltd.Şti vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
K A R A R
Dava; 28.04.2008 tarihinde geçirdiği iş kazası neticesinde vefat eden sigortalının haksahibi eşi,çocukları,anne ve babası ile kardeşlerinin maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemlerine ilişkindir.
Mahkemece,davalı ... aleyhine açılan davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine, davacı anne,baba ve kardeşlerin maddi tazminat davalarının reddine,davacı eş ve çocukların maddi tazminat davalarının kabulüne, manevi tazminat davalarının ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Dosya kapsamından,Kurum tarafından iş kazası olarak kabul edilen zararlandırıcı olayda %80 oranında davalı şirketlerin oluşturduğu adi ortaklığın,%20 oranında ise kazalının kusurlu bulunduğu, 26.12.2012 tarihli kararda davacılar tarafından ödenen 3.761,75TL harcın iadesine dair hüküm kurulmadığı anlaşılmıştır.
6100 sayılı H.M.K'nın 326/1 maddesinde yargılama giderlerinin aleyhine hüküm verilen taraftan alınacağı düzenlenmiştir.
Somut olayda davacılar tarafından ödenen ve yargılama giderlerinden sayılan 3.761,75TL harçın iadesine dair 26.12.2012 tarihli kararda bir hüküm bulunmaması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesinin yeniden yargılamayı gerektirmediği anlaşıldığından hüküm bozulmamalı HMK 370/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda yapılan açıklamalar gereğince; 26.12.2012 tarihli karara yeni bir fıkra olarak “12-Davacılar tarafından yatırılan 3.761,75TL harçın talep halinde davacılara iadesine.” ibaresinin eklenmesine, hükmün bu düzeltilmiş hali ile ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz edenlere yükletilmesine, 10.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.