(506 S. K. m. 89)
Dava: Davacı, davalılardan işverenin KKTC'ndeki işyerlerinde 30.05.1991- 03.07.1992 tarihleri arasında çalıştığının tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi S. K. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
Karar: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle T.C. ile K.K.T.C. arasında 9.3.1987 tarihinde imzalanan sosyal güvenlik anlaşmasının 6. maddesinin; iş merkezi akit taraflardan birinin ülkesinde bulunan bir işverenin hizmetindeki kimsenin geçici olarak bir işin icrası için akit tarafın ülkesine gönderildiği takdirde bu taraf ülkesine vardığı tarihten başlayarak 24 ay müddetle kendi ülkesinde çalışıyormuş gibi hakkında iş merkezinin bulunduğu akit taraf mevzuatı uygulanır. hükmü uyarınca davacı sigortalının K.K.T.C.'nde çalıştığı sürenin 24 aydan az olmasına ve geçici işçi statüsünde bulunması ile hakkında T.C. sosyal güvenlik mevzuatının uygulanması gerekmesine göre, davalı kurumun yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle sonucu itibariyle doğru olan kararın ONANMASINA, 29.5.1997 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy