(818 S. K. m. 43, 101)
Dava: Davacılar murisinin iş kazası sonucu ölümünden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Zehra Ayan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bentlerin dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2- Tarafların hal ve mevkiine, kusur oranlarına olayın oluşuna ve olay gününden itibaren yürütülecek kanuni faiz ile birlikte hükmedilen tazminat miktarına göre olayda Borçlar Yasasının 43. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağının karar yerinde tartışılmaması usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
3- Bu tür tazminat davalarında faize olay gününden hükmetmek gerekirken, ıslah edilen maddi tazminat miktarı için ıslah gününden itibaren faize hükmedilmiş olması isabetsizdir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde temyiz edenlere iadesine, 24.10.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy