(506 S. K. m. 85)
Davacı 2.3.1999 - 30.10.2002 tarihleri arasındaki isteğe bağlı sigortalığının geçerli olduğunun tespitiyle, 1.11.2002 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı bağlanmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi D. Kurtuluş tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
KARAR
Davacının 27.1.1999-1.3.1999 tarihleri arasındaki SSK zorunlu sigortalılık süresi sonrası yeniden isteğe bağlı sigortalı olmak için yazılı başvuruda bulunmadığı açıktır. Yine 1999-2002 yılları arasına İlişkin isteğe bağlı sigorta primlerini düzenli ödemeyerek isteğe bağlı sigortalılık iradesini açıkça ortaya koymadığı da ortadadır. Bu durumda isteğe bağlı sigortalılık koşullarının oluşmadığı dönem için Kurumun hatalı işlemi ile primlerin geriye yönelik tahsili davacının sigortalı olmadığı süreler yönünden yararına kazanılmış hak yaratmayacağı Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2002/21-1062 E. 2002/1098 K. sayılı ilamı ve Yargıtay'ın yerleşik içtihatları ile sabittir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 4.3.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy