(2004 S. K. m. 99, 193)
Dava: Yukarıda gün ve numarası yazılı kararın temyizen incelenmesi davacı (alacaklı) vekili tarafından istenmiş, merciice bozmaya uyularak ilamında belirtildiği biçimde isteğin kısmen kabulüne karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içerisinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Tülay Ç. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: Uyuşmazlık alacaklının İİK. nun 99. maddesine dayalı istihkak davasına ilişkindir.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden Beyoğlu 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin 11.7.2001 tarih ve E: 2000/289, K: 2001/485 s. kararı ile borçlunun iflasına karar verildiği ve kararın kesinleştiği anlaşıldığından İİK. nun 193/2 maddesi uyarınca takip düşmüş ve hacizler kalkmıştır. Bu halde dava konusu kalmadığından istihkak davası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi ve dava açılmasına neden olan tarafın yargılama giderleriyle sorumlu tutulması gerekirken yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırıdır.
O halde, davacı alacaklının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde temyiz edene iadesine 30.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy