(506 S. K. m. 79)
Dava ve Karar: Davacı davalılardan Köy Tüzel kişiliğe emrinde Ekim/1977 gününde itibaren geçen çalışmalarının karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılardan SSK. vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi M. Altan Çeliker tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Davacı, 1.10.1977 gününden itibaren köy ilkokulunda hizmetli olarak geçen çalışmalarının tespitini istemiştir.
Mahkeme, 1.10.1977-16.6.2000 tarihleri arasında geçen 4930 günlük çalışmanın kabulüne karar vermiştir.
Dosyadaki mevcut belgelere göre, davacının köy ilkokulunda hizmetli olarak çalıştırılması ile ilgili olarak alınan kararların 1990 yılı ve sonrasına ilişkin olduğu, 1990 yılı öncesi çalışmalar ile ilgili olarak alınmış kararın, yazılı bir belgenin bulunmadığı görülmüş, bu halde hükmün 1990 yılı sonrasına yönelik kısmının doğru olduğu, öncesi için ise yeterli delil toplanmaksızın sonuca ulaşıldığı anlaşılmıştır.
Bu tür davaların Sosyal Güvenliğe ait olup kamu düzenini ilgilendirdiği göz önünde tutularak soruşturmanın genişletilmesi ve delillerin olabildiğince toplanması gerekir. Mahkeme, 1990 yılı sonrasında çalışma ile ilgili olarak okul aile birliğince alınan kararların tutanaklar halinde mevcut olması özellikle dikkate alınarak 1990 yılı öncesi içerisinde bu biçimde alınmış kararların bulunup bulunmadığı, bulunmaması halinde neden mevcut olmadığı araştırılmalı, çalışılan yerden de davacının çalışmalarını ispatlayabilecek her türlü yazılı belge getirtilmeli, davacıya verilen ücretle ilgili makbuz, ödeme belgesi gibi belgelerin mevcudiyeti araştırılmalı, deliller olabildiğince toplandıktan sonra 1990 yılı sonrasındaki çalışmalarda olduğu gibi tanık beyanlarının yazılı delillerle de desteklenmesi halinde 1977-1990 tarihleri arasındaki süreler yönünden davanın kabulü aksi durumda reddine karar verilmelidir.
Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yazılı gerekçelerle kurulan hüküm usul ve kanuna aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı kurum vekilinin bu yönleri ait temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, 31.05.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy