(506 S. K. m. 85)
Dava: Davacı, 01.03.1997-30.09.1998 tarihleri arası 570 günlük prim ödemesinin tesbitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi O. Bülbül tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: Dava, 01.03.1997 ila 30.09.1998 tarihleri arasında 506 sayılı Yasa anlamında isteğe bağlı sigortalı olduğunun tesbiti ile aksi yöndeki davalı Kurum işleminin iptaline ve sataşmanın giderilmesi istemine ilişkindir.
Davacının 15.09.1975 ila 13.11.1998 tarihleri arasında zorunlu sigortalı olduğu 506 sayılı Yasanın 85/b.maddesinin öngördüğü koşula sahip olduğu uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık, yazılı talep olmaksızın davacının primlerini ödediği yukarıda sözü geçen dönemde isteğe bağlı sigortalı sayılıp sayılmayacağı noktasında toplanmaktadır. Bu yönüyle, davanın yasal dayanağı belirgin olarak Sosyal Sigortalar Kanununun 85. maddesidir. Anılan maddenin A)- a)bendine göre; diğer koşulların yanında isteğe bağlı olarak devam edeceğini belirten bir yazı ile Kuruma müracaatta bulunmakta koşuldur.
85/A- a) bendinde öngörülen koşulun geçerlilik koşulu olmayıp ispat koşulu olduğu, maddenin içeriğinden açıkça anlaşılmaktadır. Somut olayda, davacı 01.05.1992 tarihinde isteğe bağlı sigortalı olduktan sonra 19.08.1996 tarihinde isteğe bağlı sigortalılığını durdurduğunu bildirmiş ise de yazılı talepte bulunmadan 01.03.1997 ila 30.09.1998 tarihleri arasındaki primleri 1997 yılı 7 ay hariç noksansız ödediği, ödenen primlerin Kurumca, ihtirazi-kayıt ileri sürülmeksizin alınmak suretiyle değerlendirdiği açıktır. Öte yandan, davacının primlerini ödediği dönem için isteğe bağlı sigortalı olma iradesini açıkladığı, başka bir anlatımla, isteğe bağlı sigortalı olmak istediği icapta bulunduğu Sosyal Sigortalar Kurumunca da, primler tahsil edilip kullanılmak suretiyle, isteğe bağlı sigortalı olma iradesinin kabul edildiği, böylece icap ve kabul ile isteğe bağlı sigortalı olma işleminin tamamlandığı açık-seçiktir.
Mahkemece yapılacak iş 01.03.1997-30.09.1998 dönemine ilişkin primlerin davacıya iade edilmeyip edilmediğini araştırmak isteğe bağlı primlerin davacıya iade edilmemişse, S.S.K. hesabına aktarılmışsa anılan 01.03.1997-30.09.1998 arası sürede isteğe bağlı sigortalılığın kabulüne karar vermektir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 12.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy