(5216 S. K. m. 32)
Dava: Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde çalışırken 18.03.1995 tarihinde geçirdiği kazanın iş kazası olduğunun tesbitiyle, bu tarihten itibaren geçerli olmak üzere peşin sermaye değerli gelir bağlanması ve iş göremezlik ödeneği ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, yetkisizliğine karar vermiştir.
Hükmün, davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Hülya Erim Dalaslan tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: Davacı, davalılardan işverenlere ait işyerinde sigortasız çalışırken geçirdiği kazanın iş kazası olduğunun tesbiti ile peşin sermaye değerli gelir bağlanmasını ve işgörmezlik ödeneği ödenmesini istemiştir. Mahkemece istem, yetkisizlik gerekçesiyle reddedilerek, talep halinde dosyanın yetkili ve görevli Ankara İş Mahkemesine gönderilmesine karar verilmişse de, sonuç usul ve yasaya uygun görülmemiştir.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun 23.11.2002 tarih 24945 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 14.11.2002 tarih 520 sayılı Kararının 11. maddesinde, Büyükşehir Belediye sınırları içerisindeki Merkez İlçe ile diğer ilçeler adı ile kurulu Ağır Ceza Merkezlerinde oluşturulan müstakil iş mahkemesinin yargı çevresinin yalnız Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde kalan ilçeleri kapsamına alacak biçimde Ağır Ceza Mahkemesinin yargı çevresi olarak tespitine karar verilmiştir. 23.07.2004 tarihinde Resmi Gazete ile yayınlanarak yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile Çubuk İlçesi Ankara Büyükşehir ilçe Belediyesi olarak kabul edilmiştir. 14.11.2002 tarih 520 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kararının Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihte Çubuk İlçesi Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarına henüz dahil edilmemiş olduğundan, Hakim Savcılar Yüksek Kurulu'nun adı geçen kararının v.maddesinde yer alan bu kararın ilanına kadar açılmış davaların açıldığı mahkemelerde görülmeye devam olunması yönündeki hükmü uyarınca 5216 sayılı yasa ile Ankara Büyükşehir ilçe belediyesi olan Akyurt, Ayaş, Bala, Çubuk, Elmadağ, Kalecik ve Kazan İlçelerindeki Asliye Hukuk (İş) Mahkemelerinde açılan iş mahkemesi görev alanına giren uyuşmazlıklara ilişkin davalar için 5216 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar, bu mahkemelerde açılan davaların açıldığı mahkemelerde görülmeye devam olunması gerekir.
Davanın açıldığı 28.05.2003 tarihi itibariyle 5216 sayılı Yasa henüz yürürlükte olmadığından daha önceden açılmış iş bu davanın Çubuk Asliye Hukuk (İş) Mahkemesinde görülmeye devam olunmalıdır.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde eksik araştırma ve inceleme ile hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 30.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy