(506 S. K. m. 85/b)
Dava: Davacı, Kurum işleminin iptaliyle yaşlılık aylığının bağlanmasına karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
Hükmün davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi S. Namazcı tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: Dava, 1995 ila 2003 tarihleri arasında 506 sayılı Yasa anlamında isteğe bağlı sigortalı olduğunun tesbiti ile Kurum işleminin iptaline ve sataşmanın giderilmesi istemine ilişkindir. Davacının 1.6.1996 ila 1.8.1996 tarihleri arasında 25 gün zorunlu sigortalı olduğu 506 sayılı Yasanın 85/b.maddesinin öngördüğü koşula sahip olduğu uyuşmazlık konusu değildir. Uyuşmazlık, yazılı talep olmaksızın davacının primlerini ödediği yukarıda sözü geçen dönemde isteğe bağlı sigortalı sayılıp sayılmayacağı noktasında toplanmaktadır. Bu yönüyle, davanın yasal dayanağı belirgin olarak Sosyal Sigortalar Kanununun 85. maddesidir. Anılan maddenin A (-a) bendine göre; diğer koşulların yanında isteğe bağlı olarak devam edeceğini belirten bir yazı ile Kuruma müracaatta bulunmakta koşuldur.
Ne var ki, 85/A-a bendinde öngörülen koşulun geçerlilik koşulu olmayıp ispat koşulu olduğu, maddenin içeriğinden açıkça anlaşılmaktadır. Somut olayda, davacının yazılı talebi yoksa da, 1.2.1995 ila 1997/12.ayı arasındaki primleri süresinde noksansız ödediğinden, ödenen primlerin Kurumca, ihtirazi-kayıt ileri sürülmeksizin alınmak suretiyle değerlendirdiği açıktır. Öte yandan, davacının primlerini ödediği dönem için isteğe bağlı sigortalı olma iradesini açıkladığı, başka bir anlatımla, isteğe bağlı sigortalı olmak istediği icapta bulunduğu Sosyal Sigortalar Kurumunca da, primler tahsil edilip kullanılmak suretiyle, isteğe bağlı sigortalı olma iradesinin kabul edildiği, böylece icap ve kabul ile isteğe bağlı sigortalı olma işleminin tamamlandığı açık-seçiktir. Ancak 1.1.1998-30.3.2003 tarihleri arası prim borçları toplu olarak 30.5.2003 tarihinde ödendiğinden, bu ödemelerin geriye doğru sigortalılık hakkı kazandırmaz.
Hal böyle olunca, 1.2.1995 ila 31.12.1997 tarihleri arası zorunlu SSK ile çakışan süre haricindeki primleri ödenen sürenin isteğe bağlı sigortalı olarak kabul edilmesi, fazla talebin reddedilerek, buna göre yaşlılık aylığı şartları incelenip değerlendirildikten sonra sonuca gidilmesi gerekir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ile hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 05.05.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy