(2004 S. K. m. 96, 97) (1086 S. K. m. 389)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın temyizen tetkiki davacı (3.Kişi) ve davalı (Alacaklı) vekilleri tarafından istenmiş, mahkemece ilamında belirtildiği şekilde isteğin reddine karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Havva Aydınlı tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacı 3.kişinin tüm temyiz itirazlarının reddine.
Davalı alacaklının temyizine gelince;
2- Uyuşmazlık 3. kişinin İİK.'nun 96 ve devamı maddelerine dayalı olarak açılan istihkak davasına ilişkindir. Toplanan delilleri göre 3.kişinin davasının reddine karar verilmesi doğrudur. Ancak istihkak davaları; karar tarihinde yürürlükte bulunan avukatlık asgari ücret tarifesinin 11. maddesinin 4. fırkası son cümlesi gereğince nisbi vekalet ücretine tabidir. Davalı alacaklı yararına nisbi vekalet ücreti yerine maktu vekalet ücreti tayini doğru değildir. Öte yandan mahkemece takibin ertelenmesine karar verildiğinden İİK.'nun 97/13. maddesi gereği alacaklı yararına tazminata hükmedilmesi doğru ise de HUMK.'nun 389. maddesi uyarınca, hükmün taraflara yükletilen ödevlerin ve bahşedilen hakların hiçbir kuşku ve tereddütü gerektirmeyecek şekilde çok açık ve icra edilebilir nitelikte olması gerekirken matrah belirtilmeden davanın % 40 tazminata mahkum edilmesi denilmek suretiyle açık olmayan ve infazda duraksama uyandıracak şekilde hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırıdır.
Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden H.U.M.K.'nun 438/7. maddesi uyarınca hüküm bozulmamalı düzeltilerek onanmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden ötürü hüküm 2.bendinin silinerek yerine Hacizli malların değerinden daha az olan 17.131.00.-YTL. alacak değeri üzerinden hesaplanan % 40 haksız çıkma tazminatı tutarı olan 6.852.40.-YTL.'nin davacıdan alınarak alacaklıya verilmesine, 5. bendinde yer alan 120.000.000.-TL silinerek yerine 1.810.48.-YTL. yazılmasına hükmün değiştirilen ve düzeltilen bu şekliyle ONANMASINA, 29.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy