(2004 S. K. m. 96)
Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı kararın temyizen tetkiki davalı (Alacaklı) vekili tarafından istenmiş, mahkemece ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar verilmiştir. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Tülay Ç. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Karar: Davacı aracı Kurum; borçlu Nihat K.'ın kendi nezdinde bulunan 681.722 adet Global Menkul Değerler A.Ş. B Tipi değişken fonu katılma belgesinin, 5.4.2004 tarihinde satılarak paraya çevrildiğini ve aynı tarihte bedelinin borçluya ödendiğini davalı alacaklı tarafından Takasbank hesabından haczedilen fonların, kendilerine ait olduğundan bahisle, fonlar üzerindeki haczin kaldırılmasını istemişlerdir.
Mahkemece; davanın kabulüne karar verilmiş ise de varılan sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamıştır.
Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden; borçlunun davacı aracı Kurumdaki hesabında bulunan 681.722 adet Global Menkul Değerler A.Ş., B tipi Değişken Fonu katılma belgesi borçlunun talimatı ile 5.4.2004 tarihinde satılmıştır. Yapılan bu satış Yatırım Fonu katılma belgelerinin saklandığı ve müşteri bazında hesapların izlendiği Takasbank'a 112 gün bildirilmemiştir. Takasbank'a 23.7.2004 tarihinde haciz yazısı yazıldığında borçlu adına olan hesapta fonlar görüldüğünden, haciz işlemi gerçekleşmiştir.
Dava konusunu oluşturan Yatırım Fonunun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından çıkarılan Seri VII No:10 Tebliğinin 35.maddesine göre Kıymetli Evrak niteliğindedir. Anılan kıymetli Evrak yasal zorunluluk olmamakla birlikte fiziksel olarak davacı aracı kurumca Takasbank nezdinde saklanmaktadır. Kısaca menkul bir kıymet olan Fonlar somut olayda Takasbank elinde, ancak borçluya ait hesapta bulunmaktadır. Davacı aracı kuruma verilen talimatla satış yapılmış, ancak aracı kurum, 4 ay gibi makul sayılmayacak bir süre de bu satışlardan Takasbank'ı haberdar etmemiştir. Kısacası haciz tarihine kadar menkul kıymet olan fonlar; borçlu hesabından çıkış yapılmamıştır. Fiilen borçlu hesabında, bulunan fonlar borçlu adına zilyetliğini elinde bulunduran Takasbank'ca zilyetlik davacı aracı kurum hesabına, aktarılmamıştır. Bu halde; menkul bir kıymet olan dava konusu fonlar davacı aracı kurum mülkiyetine geçmemiştir.
Tüm bu maddi ve hukuki olgular karşısında davanın reddi gerekirken aksi düşüncelerle kabulü isabetsizdir.
O halde, davalı alacaklının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
Sonuç: Kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalı (Alacaklı)'ya iadesine, 29.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy