(2004 S. K. m. 96) (3226 S. K. m. 8)
Dava: Uyuşmazlık, 3. kişinin İ.İ.K. 'nun 96 ve onu izleyen maddelerine dayalı istihkak davasına ilişkindir.
Karar: 28.08.2001 tarihinde haczedilen dava konusu bobin sarma makinesinin davacı 3. kişi H. A.Ş. tarafından davalılardan borçlu H. Ltd. Şti.'ne 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu uyarınca kiralandığı iddia edilmiştir. Mahkemece, finansal kiralama sözleşmesinin kiracının kanuni ikametgâhının bulunduğu Küçükçekmece Noterliği'ndeki özel sicile tescil edilmemiş olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de, bu sonuç usul ve yasaya uygun değildir.
Gerçekten, 3226 sayılı yasanın 8. maddesi gereği kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için düzenlenme şeklinde noterlikçe yapılması ve kiracının ikametgâhındaki noter özel siciline tescil edilmesi zorunludur. Aksi halde kiralama 3. kişilerin haklarını etkilemez. Somut olayda, 16.11.2000 tarihli Finansal Kiralama Sözleşmesi'nin B ... 24. Noterliği'nce düzenleme şeklinde yapıldığı ve B ... 15. Noterliği'ndeki özel sicile tescil edildiği dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Davalı borçlu (kiracı) H. Ltd. Şti.'nin kanuni ikametgâhının K.'de bulunduğu uyuşmazlık konusu değildir. Öte yandan, Türkiye Noterler Birliği, B ... 15. Noterliği'nin açık adresinin "C. Mah. A. Cad. No:1/2 C Blok K:2 K .../İstanbul" olduğunu bildirmiştir. Bu durumda, finansal kiralama sözleşmesi, kiracının kanuni ikametgahının bulunduğu K ... 'deki noterde özel sicile tescil edildiğinden geçerlidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulmaksızın davanın esasının incelenmesi yerine yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı 3. kişinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıdaki gerekçelerle hükmün BOZULMASINA, 09.03.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy