(3201 S. K. m. 3) (5510 S. K. Geç. m. 7) (506 S. K. Geç. m. 20) (1086 S. K. m. 7)
Dava ve Karar: Davacı, kısım yaşlılık, aylığının tam yaşlılık aylığı olarak ödenmesi gerektiğinin tespitine, aksine kurum işleminin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, dava konusuz kaldığından olumlu ya da olumsuz karar vermeye yer olmadığına karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi H.C. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Dava, davacının 3201 sayılı Yasaya göre Emekli Sandığı'na yaptığı borçlanmaya rağmen yurt dışından kesin dönüş yapmadığı gerekçesiyle aylık bağlanmaması yönündeki Kurum işleminin iptali ile davacıya bağlanan kısmi aylığın tam aylığa dönüştürülmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, yargılama sırasında davacıya aylık sağlandığından, dava konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacının 25.11.1960-28.08.1962 tarihleri arasında 1 yıl 9 ay, SSK'na tabi 01.09.1962-1964/8 ay arasında 2 yıl ve 01.10.1964-1970/2 ay arasında 5 yıl 5 ay Emekli Sandığına tabi çalışmasının bulunduğu ve davacının 01.01.1999-30.12.2004 tarihleri arasında Almanya'da geçen 6 yıllık çalışmasını 3201 sayılı Yasaya göre borçlanarak borçlanma bedelini 24.07.2006 tarihinde Emekli Sandığına ödediği, yurda kesin dönüş konusunda çıkan uyuşmazlığın Kurumun 06.07.2007 tarihli genelgesiyle düzenlenen beyan ve taahhüdü imzalaması halinde aylık bağlanacağının bildirilmesi üzerine davacı tarafından 10.09.2007 tarihinde yurda kesin dönüş beyan ve taahhüdünün imzalanmasıyla davacının kısmı aylığının tam aylığı dönüştürüldüğü anlaşılmaktadır.
5510 sayılı Yasanın Geçici 7.maddesinde 506, 1479, 5434, 2925, 2926 sayılı Kanunlara ilişkin ortak geçiş hükümlerini düzenlemiştir (Değişik: 17.04.2008-5754/68 md.). Maddenin 1.fıkrasında bu Kanunun yürürlük tarihine kadar 17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı, 02.09.1971 tarihli ve 1479 sayılı, 17.10.1983 tarihli ve 2925 sayılı, bu Kanunla mülga 17.10.1983 tarihli ve 2926 sayılı, 08.06.1949 tarihli ve 5434 sayılı kanunlar ile 17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre sandıklara tabi sigortalılık başlangıçları ile hizmet süreleri, fiili hizmet süresi zamanı, itibari hizmet süreleri, borçlandırılan ve ihya edilen süreler ve sigortalılık sürelerinin tabi oldukları kanun hükümlerine göre değerlendirileceği belirtilmiştir.
3201 sayılı Yasa'nın 3.maddesinde yurt dışında geçen çalışmalarını borçlanmak isteyenlerin yurt dışına çıkmadan önce Türkiye'de son defa prim, kesenek ve karşılık ödediği sosyal güvenlik kuruluşuna yazılı olarak müracaat etmeleri gerektiği belirtilmiştir.
Somut olayda yurt dışına çıkmadan önce son defa çalıştığı sosyal güvenlik kuruluşu T.C. Emekli Sandığı olan davacının yurt dışı borçlanmasını bu Sandığın tahakkukuna göre Sandık hesabına ödediği anlaşılmaktadır. Kaldı ki kurum tarafından borçlanma işlemleri yargılama sırasında tamamlatılarak davacıya aylık bağlandığı da anlaşılmaktadır. Bu durumda uyuşmazlığın Emekli Sandığı ile olduğu açıktır 5510 sayılı Yasa'nın Geçici 7.maddesi bu yasanın yürürlük tarihinden önce borçlandırılan sigortalılık sürelerine ilişkin olarak önceki yasanın (5434 sayılı Yasa) uygulanmasını öngördüğüne göre artık davacının iptalini istediği işlemin Emekli Sandığının idari nitelikte bir işlem olduğundan mahkemece HUMK. 7. maddesi göz önüne alınarak, mahkemelerin görevinin kamu düzenine ilişkin olduğu ve görülmekte olan davada başka bir mahkemenin görevli olduğunun ortaya çıkması durumunda resen görevsizlik kararı verilmesi gerekeceğinden Mahkemece idari bir işlemin iptaline ilişkin bu davada yargı yolu bakımından dava dilekçesinin reddine karar verilmesi gerekirken yargılamaya devam edilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 25.06.2009 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy