(1086 S. K. m. 388, 389)
Dava: Davacı, 2008 yılında eski tescili ve tescile esas basamak üzerinden sigortalılığının devamı, Kurum işleminin iptali ile basamak farkı olarak alınan primlerin iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi Hacer Pat tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Karar: 1- Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
2- Dava, davacının 2008 yılında eski tescili ve tescile esas basamak üzerinden sigortalılığının devamı yolundaki kurum işleminin iptali ile, davacıdan basamak farkı olarak alınan primlerin iadesi istemine ilişkindir.
Mahkemece, davacının 1123344715 sicil no.lu dosyasındaki tescilinin geçerli olduğu ve yapılan basamak artırımı ve prim borcunun iptal edilmesine ait verdiği hüküm doğrudur. Ancak davacının, kuruma fazladan ödediğini ileri sürdüğü primlerin miktarının ne olduğu belirlenmeden infazı kabil olmayacak biçimde HUMK.nun 388. ve 389. maddelerine aykırı hüküm kurulmuş olması usul ve kanuna aykırıdır.
Yapılacak iş; davacıya Kurumdan iadesini istediği prim miktarının ne olduğu sorulup dava dilekçesini bu yönden açıklaması sağlandıktan ve belirtilen prim miktarı üzerinden Harçlar Yasa'sı gereğince alınacak 1/4 nispi harcın tahsilinden sonra, iadesi gereken alacak yönünden bir karar vermekten ibarettir.
O halde, davalı Kurum'un bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Hükmün yukarda açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, 21.12.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy