MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli neden olmaksızın feshedildiğini, feshin geçersizliğine, işe iadeye ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının işverenin bir başka işçisine sataştığı sözlü ve fiziksel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle haklı nedenle feshedildiğinden davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının bir başka çalışana fiziksel saldırı eyleminin sabit olmadığı gerekçesiyle işe iadeye karar verilmiştir.
Hüküm davalı işveren tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (d) alt bendinde,işçinin işverenin başka işçisine sataşması işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir.
Somut olayda davacının işyerinde stajyer olarak çalışan...'yı olay günü yanına çağırdığı ancak gelmemesi üzerine yanına giderek ona tokat attığı olayın hemen akabinde işveren tarafından beyanlarına başvurulan davacının ve görgü tanıklarının yazılı anlatımlarından anlaşılmış olup davacının fesih sebebi yapılan işverenin bir başka işçisine fiziksel saldırı eyleminin İK 25/II-d maddesindeki sebebi oluşturduğu açık olmasına rağmen yazılı gerekçelerle davanın kabulü hatalı bulunmuştur.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davanın REDDİNE,
3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4.Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 150.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100.00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
Kesin olarak 13.12.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.