MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
AVUKAT ...
DAVA : Davacı, cezai şart alacağı ve eğitim giderlerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, iş sözleşmesini davalının haksız olarak feshettiğini belirterek cezai şart alacağının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı, sözleşmenin belirsiz süreli olması ve taahhütnamedekmi cezai şartın tek taraflı olması nedeni ile davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
İş sözleşmesinde kararlaştırılan cezai şartın koşullarının oluşup oluşmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, taraflar arasında 13.10.2008 tarihinde imzalanan taahhütnamede,cezai şart tek taraflı olarak ve sadece işçi aleyhine düzenlenmiştir. Davalı işçinin bir neden belirtmeksizin işyerinden istifa suretiyle ayrıldığı ve feshin haksız olduğu açık olmakla birlikte, işçi aleyhine tek taraflı olarak düzenlenmiş olması nedeniyle anılan sözleşme hükmünün geçersiz kabul edilmesi gerekir. Mahkemece, davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.03.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy