MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA:Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, işverence yapılan feshin geçersiz olduğunu ileri sürerek işe iade talebinde bulunmuştur.
Davalı vekili, yapılan feshin haklı sebebe dayandığını belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Tarafların temyizi üzerine dosya Yargıtaya gönderilmiştir.
Davacı taraf temyizinde tazminat miktarının sekiz ay olarak belirlenmesi gerektiğini ileri sürerken, davalı taraf, feshin haklı sebebe dayandığını belirtmiştir.
Taraflar arasındaki temel uyuşmazlık, feshin haklı ya da geçerli sebebe dayanıp, dayanmadığı noktasında toplanmaktadır.
Davacının son dönemde aldığı sağlık raporlarının toplam süresi doksansekiz günü bulmaktadır. Davacı bu kadar süre ile çalışmamıştır.
Her ne kadar olayda 4857 sayılı İş Kanunu'unn 25/I. maddesinde öngörülen haklı sebeple fesih koşulları oluşmasa dahi, rapor sürelerinin uzunluğu dikkate alındığında, bu durumun işyerindeki işleyişi olumsuz etkileyeceği açık olduğundan feshin geçerli sebebe dayandığı kabul edilmelidir.
Mahkemenin hatalı değerlendirme ile davayı kabul etmesi isabetsizdir.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 55,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320,00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 08.10.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.