MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin, eksik ödenen ulusal bayram ve genel tatil, kasa tazminatı, ikramiye, yemek, yakacak, giyim yardımı, yıllık ücretli izin, bayram harçlığı ile gıda yardımı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, davacının ..... mağazasında çalışması sebebiyle .... mağazalarında çalışan işçilere göre yardım, ikramiye ve diğer haklarının işverenlikçe eksik ödendiğini, yıllık izinlerinin kullandırılmadığını, davacının bu haklarının ve yıllık izinlerinin kullandırılması için davalı işverene ihtarname keşide ettiğini, ancak bu talepler karşılanmayınca davacının 07.05.2012 tarihinde iş sözleşmesini sona erdirdiğini ileri sürerek, kıdem tazminatının, yıllık izin ücretinin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, kasa tazminatı, ikramiyeler, yemek yardımı, yakacak yardımı, giyim yardımı, yıllık ücretli izin harçlığı, bayram harçlığı ve gıda yardımı alacaklarını istemiştir.
Davalı, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davacı işçinin hak kazandığı izin süresinin hesabı hususunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, hükme esas alınan bilirkişi raporunda yıllık izin hesaplaması kanun hükümlerine göre yapılmış ise de toplu iş sözleşmeleri ve ekli protokol hükümlerine göre davacının yıllık izin sürelerine ilişkin toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanabileceği ve hesaplamanın toplu iş sözleşmesinin yıllık izin sürelerine ilişkin hükümlerine göre yapılması gerektiği anlaşılmakla hatalı bilirkişi raporu esas alınarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 24.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy