MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ: ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin iş akdinin haksız olarak sona erdirildiğini beyanla ihbar tazminatı, ücret, hafta tatili alacaklarının ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı Savunmasının Özeti:
Davalı cevabında, davacıya ödenmemiş alacakları olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar taraflar vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalı ve davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir.
2-İşçilik alacaklarının ödenmesi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli ise de, para borcu olan ücretin ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.
Somut olayda, davalı işveren tarafından ibraz edilen işveren ...-... yaptığı ödemelere ilişkin PTT ödeme belgeleri mevcuttur. Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular göz önünde tutulduğunda, söz konusu belgelerin incelenerek hangi alacak karşılığı ödendiği tespit edilmek ve dikkate alınmak sureti ile karar verilmesi gerektiğinden hükmün bu sebeple bozulması gerekmiştir.
3-Davalısının aynı olduğu benzer talepleri içeren, aynı görevde çalışan davacılarca açılmış emsal nitelikteki dosyalarda davalı tanıklarınca da hafta tatilinde çalışma yapıldığı yönünde beyanda bulunulmuş olmakla söz konusu alacağın kabulüne karar verilmiştir. İşyerindeki uygulamayı gösteren bu kanı aynı hizmeti yürüten davacı açısından da geçerli olmakla davacının hafta tatili ücret alacağı talebinin reddine karar verilmesi hatalı olmuştur.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 05.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy