MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, 02.06.2008 tarihinde işçilik alacaklarının ödenmemesi sebebiyle sözleşmeyi feshettiğini davalılardan ... Tekstil’in işyerini muvazaalı olarak, daha önceden işyerinde çalışan ve yetkili olan ...’a devrettiğini, diğer davalının söz konusu işyerini ... ünvanı ile açtığını, işçilik alacaklarının noter ihtarı ile talep edilmesine rağmen ödenmediğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep etmiştir.
Davalı ... şirketi usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen cevap dilekçesi vermemiştir.
Davalı ... şirketi vekili, müvekkilinin hiçbir zaman davacının işvereni olmadığını, bu sebeple açılan davanın husumetten reddi gerekeceğini, olayda hiçbir şekilde işyeri devri olmadığını, müvekkil davalı şirketin yanında çalışırken bu işinden ayrıldığını ve ... Tekstil ile 01.01.2008 tarihli bir sözleşme yaptığını, bu sözleşmede şirketin makineleri ve işyerinin bir kısmı kiralanarak kendi evinde dikiş diken ancak işçi olmayan kişilerle şirketin sipariş edeceği hazır giyim işlerini fason olarak imal etme taahhüdü altına girildiğini, müvekkilin kendi işyeri kaydını 07.01.2008 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirdiğini beyan ederek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, bozma ilamı doğrultusunda yapılan araştırmaya göre davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
İşyeri devrinin iş ilişkisine etkileri ile işçilik alacaklarından sorumluluk bakımından taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
Somut olayda, davacı 02.06.2008 tarihinde işçilik alacaklarının ödenmemesi sebebiyle sözleşmeyi feshettiğini iddia etmiştir. Dosya içerisinde bulunan sigorta kayıtlarına göre davacı 01.11.2003-31.12.2007 tarihleri arasında davalı ... şirketinde çalışmış ve 2008 yılı itibariyle sigorta kayıtları olmadığı anlaşılmıştır. 01.01.2008 tarihinde davalı ... şirketi ile diğer davalı ... şirketi arasında sözleşme imzalanmıştır. Davacının sözleşmenin yapıldığı 01.01.2008 tarihinden fesih tarihine kadar davalı ... şirketinde sigortasız çalıştığı ve davalılar arasındaki sözleşmenin işyeri devri olduğu iddiaları araştırılmamıştır. Hal böyle olunca mahkemece davalılar arasındaki sözleşmenin işyeri devri niteliğinde olup olmadığı ticari kayıtlar ve sigorta kayıtları getirtilerek açıklığa kavuşturulmalı ve davacının tanık ifadeleri, şirket kayıtları ile ... şirketinde gerçekten çalışıp çalışmadığı araştırılmalı, çalışmadığı anlaşıldığı takdirde davalı ... şirketi açısından husumet yokluğundan davanın reddine karar verilmeli, çalıştıysa davalılar arasındaki ilişkinin muvazaalı olup olmadığı irdelenerek sonucuna göre sorumluluğu noktasında hüküm kurulmalıdır.
Eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 05.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy