MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı isteminin özeti:
Davacı, davalı işyerinde 01/04/2003-30/12/2012 tarihleri arasında çalıştığını, sözleşmesinin işveren tarafından haklı hiçbir neden yokken feshedildiğini beyanla,kıdem ve ihbar tazminatları ile bir kısım işçilik alacaklarına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı cevabının özeti:
Davalı,davacının aynı iş kolunda bir iş yeri (kasap) açarak çalıştırmaya başladığının öğrenilmesi üzerine, iş akdinin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışları nedeniyle haklı sebeple feshedildiğini, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme kararının özeti:
Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Yargıtay (kapatılan)7.Hukuk Dairesinin 2015/11843 E. 2016/2014 K. ve 08.02.2016 tarihli ilamı ile davalının cevap dilekçesinde tanık deliline dayanarak, tanıklarını duruşmada hazır etmiş olmasına karşın,cevap dilekçesinde isimleri bildirilmediği gerekçesiyle dinlenmemiş olmasının hatalı bulunduğu gerekçesiyle, diğer temyiz nedenleri incelenmeden bozma kararı verilmiştir.
Mahkemece bozma ilamına uyulmuş, davalı tanıkları dinlenmiş ve bozma öncesi olduğu şekilde yeniden kısmen kabul kararı verilmiştir.
Temyiz:
Karar süresi içinde davacı ve davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm ve davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Somut olayda; davalı işveren, davacının iş akdini 30.12.2012 tarihinde eylemli şekilde feshetmiştir. Bu durum davacı işçinin de kabulündedir. Davacı 30.12.2012 tarihinden sonra işe devam etmemiştir. Buna göre ise, iş akdinin 6 günlük hak düşümü süresi geçirilmeden feshedildiği anlaşılmakla, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 06.02.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.