MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Somut olayda, mahkemece, 6772 sayılı Kanun’da düzenlenmiş ilave tediye alacağına, kanuni faiz işletilmesi gerekirken, mevduat faizi işletilmesi hatalıdır. Ayrıca, toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ücret, ikramiye ve yıpranma primi farkı alacaklarına, en yüksek işletme kredisi faizi uygulanması gerektiği, ancak dava dilekçesinde mevduat faizi talep edildiği nazara alınarak, anılan alacaklara mevduata uygulanan en yüksek faiz oranını geçmemek kaydıyla en yüksek işletme kredisi faizi uygulanmasına karar verilmesi gerekirken, bu yönün de dikkate alınmaması hatalı olmuştur. Bu hususlar bozma sebebi ise de, hataların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ: Yukarıda yazılı sebeplerden, temyiz olunan kararın hüküm sonucunun, “B” harfi ile gösterilen bendinin silinerek yerine;
“B-I) Taleple bağlı kalınarak, brüt 2.500,00 TL ücret farkı alacağının, dava tarihi olan 13.03.2014 tarihinden itibaren işleyecek mevduata uygulanan en yüksek faiz oranını geçmemek kaydıyla en yüksek işletme kredisi faiziyle birlikte, davalıdan alınarak davacıya verilmesine, bu alacağa yönelik fazlaya dair hakkın saklı tutulmasına,
B-II)Taleple bağlı kalınarak, brüt 500,00 TL akdi ikramiye farkı alacağının, dava tarihi olan 13.03.2014 tarihinden itibaren işleyecek mevduata uygulanan en yüksek faiz oranını geçmemek kaydıyla en yüksek işletme kredisi faiziyle birlikte, davalıdan alınarak davacıya verilmesine, bu alacağa yönelik fazlaya dair hakkın saklı tutulmasına,
B-III)Taleple bağlı kalınarak, brüt 500,00 TL ilave tediye farkı alacağının, dava tarihi olan 13.03.2014 tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte, davalıdan alınarak davacıya verilmesine, bu alacağa yönelik fazlaya dair hakkın saklı tutulmasına,
B-IV)Brüt 360,72 TL yıpranma primi farkı alacağının, dava tarihi olan 13.03.2014 tarihinden itibaren işleyecek mevduata uygulanan en yüksek faiz oranını geçmemek kaydıyla en yüksek işletme kredisi faiziyle birlikte, davalıdan alınarak davacıya verilmesine, bu alacağa yönelik fazlaya ilişkin istemin reddine,” şeklindeki bendin yazılmasına ve hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 04.04.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy