MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin işe iade davasının kabulüne dair mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından işverence işe iade talebinin yerine getirilmediğini ileri sürerek eksik ödenen kıdem ve ihbar tazminatı ile işe iade davasının mali sonuçlarına ilişkin icra takibine yapılan itirazın iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacıya tüm haklarının ödendiğini beyan ile davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar taraflar vekilleri tarafından temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, dava konusu alacakların hesabında dikkate alınan hayat sigortası, yemek ve yol ücreti gibi sosyal hakların karşılığının tespiti yapılırken, asgari ücret oranındaki artışın esas alındığı ifade edilse de hesaplamanın denetlenmesinde, davacının ücretinin asgari ücrete oranı olan 1,55 katı miktarın esas alındığı, bu haliyle hem hatalı kabul ile hesaplamaya başlanıldığı hem de kabul edilen hesaplama yöntemine uygun hesaplama yapılmadığı anlaşılmıştır.
Belirtilen hakların nakdi karşılığının tespiti için, davacının işe başlatılmaması tarihindeki emsal işçiye, ilgili kalemler bakımından yapılan ödeme miktarı tespit edilip dava konusu alacaklar varılacak sonuca göre hesaplanmalıdır. Hatalı kabul ve hesaplama ile yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 01.06.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy