MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin davalı işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davacı işçinin fazla mesai yapıp yapmadığı ve ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Dosya içeriğinden davacı işçinin, 27.05.2009-17.08.2013 tarihleri arasında davalı iş yerinde kasap olarak çalıştığı, dosya içerisinde, iş yerindeki çalışma düzenini gösterir iş yeri kayıtlarının bulunmadığı, mahkemece hükme esas teşkil eden bilirkişi raporunda davacının fazla mesai ücretlerinin, davacı tanık beyanlarına göre haftada yirmibir saat fazla çalışma yaptığı kabulü ile hesaplandığı, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de yine davacı tanık beyanlarına göre milli bayramlarda her gün, dini bayramlarda ise bir gün izin hariç diğer günlerde çalıştığı kabulü ile hesaplama yapıldığı anlaşılmaktadır.
Davacının dinletmiş olduğu tanıklardan... ve ... davacının akrabası olup işyeri çalışanı değildir. Hüseyin Efe ise davalıya ait fakat farklı işyerinde çalışmıştır. Davacı tanıklarının işyeri koşulları ve davacının çalışma sistemi ile ilgili görgüye dayalı bilgileri bulunmayıp beyanları varsayıma dayalıdır. Bu durumda davacı ile birlikte aynı işyerinde çalışan davalı tanıklarının birbiri ile uyumlu beyanları esas alınarak davacının fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti taleplerinin değerlendirilmesi ve sonucuna göre karar verilmesi dosya içeriğine daha uygun düşecektir.
Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 23.05.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.