MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinin tespiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine, ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı Vek. Av. ......ile davacı Vek. Av. ... gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkilinin 13.03.2006 tarihli noterlikçe düzenlenen sözleşme uyarınca davalı kooperatife ait 252 sayılı, ortaklık hak ve hissesini davadışı ...'dan devir ve temlik aldığını, üyelik kaydının yapılması için davalı kooperatife 15.03.2007 tarihinde müracaat etmesine ve müvekkilinin üyelik şartlarını taşımasına rağmen davalının müvekkilini üyeliğe kabul etmediği gibi bu durumu genel kurul gündemine de getirmediğini, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 14/ son maddesi uyarınca, müvekkilinin kooperatif üyeliğinin tesbiti amacı ile dava açılması zarureti doğduğunu ileri sürerek, müvekkilinin davalı kooperatif üyesi olduğunun tesbitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı kooperatif vekili, bu davanın, davacıya hissesini devreden kişiye karşı da açılması gerektiğini, müvekkili hakkında, benzer şekilde 30 dava açıldığını bu davaların birleştirilmesi gerektiğini, davacıya ortaklığını devreden davadışı ...'ın payını kendisine ayırıp yeni üyeler yaratmaya çalıştığını, hisse devri işleminin muvaazalı olduğunu ifade ederek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma, emsal olan ve davacı ile aynı durumdaki bir başka üyenin açtığı davada alınan bilirkişi raporu ve tüm dosya içeriğine göre, davacının daha önce davalı kooperatife üye olan davadışı ...'dan 252 nolu üyelik hakkını devraldığı, bu durumun davalı kooperatife bildirilmesine rağmen, davalının, davacının üyelik talebini yerine getirmediği gerekçesi ile davanın kabulü ile davacının davalı kooperatifin 252 nolu üyeliğinin tesbitine karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 825,00 TL. duruşma avukatlık parasının davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, 24.11.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy