MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
-KARAR-
Temyiz dilekçesinin verilme usulü HUMK'nm 434. maddesinde açıklanmış olup, buna göre harca tabi ise temyiz dilekçesinin temyiz defterine kayıt ettirilip, temyiz harcının yatırılmış olması gerekmektedir. Temyiz defterine kayıt ettirilip, harcı alınmayan temyiz dilekçeleri bakımından çözüm getiren 21.05.1985 gün ve 1984/5 Esas,1985/1 Karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararında, harca tabi olmasına rağmen hesap edilip ilgilisinden alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında da HUMK'nm 434/3. maddesinde öngörülen eksik harç ödenmesi ile ilgili işlemin kıyasen uygulanması ve bu durumda temyiz isteminin, temyiz defterine kaydedildiği tarihte yapılmış sayılması gerektiği açıklanmıştır.
Somut olayda, davalı vekilinin UYAP aracılığıyla temyize cevap dilekçesi sunduğu, bu dilekçenin, temyize cevap süresi içinde verildiği, 19.08.2015 tarihinde kaydı yapılan bu dilekçe ile davalı vekilinin, davacının temyiz sebeplerine karşı cevaplarının yanında, karara karşı temyiz sebepleri ileri sürerek, kararın düzeltilerek onanmasını talep ettiği, bu şekilde katılma yoluyla temyiz isteminde bulunduğu anlaşılmıştır. Davalı vekili, 19.08.2015 havale tarihli dilekçesinde hükmün düzeltilerek onanmasını istemiş ise de, temyiz başvuru ve temyiz karar harcının yatırıldığına İlişkin belgeye rastlanmamıştır. Hükmü katılma yoluyla temyiz eden davalı vekili- tarafından anılan harçlar yatırılmışsa buna ilişkin belgenin eklenmesi, yatınlmamışsa yatırması için anılan vekile HUMK'nm 434/3. maddesi uyarınca muhtıra çıkarılması, sonucuna göre gerektiğinde aynı hüküm uyarınca mahkemece bir karar verilmesi ve temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 26.02.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy