(765 S. K. m. 260, 572) (5252 S. K. m. 9, 12) (5320 S. K. m. 18) (5237 S. K. m. 7)
Dava ve Karar: Görevli memura menfi mukavemet ve saldırgan sarhoşluk suçlarından sanık Barbaros Çorum'un yapılan yargılaması sonucunda; mahkumiyetine dair Ordu 1. Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 03.05.2004 günlü hükmün Yargıtay'ca tetkiki sanık tarafından istenmekle ve dosya C.Başsavcılığının 06.12.2004 günlü tebliğnamesiyle dairemize gelmekle yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü.
Sanık hakkında görevli memura menfi mukavemet ve saldırgan sarhoşluk suçlarından açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda; eyleminin 765 S. TCK. nun 260 ve 572/1. maddesine uygun gerçekleştiğinin kabulü ile kurulan hükmün sanık tarafından temyizi üzerine yapılan incelemesinde:
1- Müştekiler ile kavga eden sanığın görevli polis memurları tarafından hakkında adli işlem yapılmak üzere karakola götürülmek istendiğinde, ben işimi kendim hallederim, sizi ilgilendirmez dediği ve kanun çerçevesinde zor kullanma yetkisi bulunan polis memurlarınca karakola götürüldüğü ve aldığı alkolün etkisi ile karakolda masaya yumruk vurarak bana kimse bir şey yapamaz diyerek bağırdığı ve nezarete konulduğu olayda; sanığın görevli polis memurlarının görev yapmalarını engel olmak için ne biçimde müessir kuvvet sarf ettiği kararda açıklanıp, tartışılmadan yazılı biçimde görevli memura menfi mukavemet suçundan mahkumiyet hükmü kurulması,
2- 12.10.2004 tarih ve 25611 s. Resmi Gazete ile yayımlanarak 1.6.2005 gününde yürürlüğe giren 5237 S. Türk Ceza Yasasının 7. maddesinin 2.fıkrasında suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan yasa ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan yasa uygulanır ve infaz olunur biçiminde düzenleme yapılmış, 5252 S. Türk Ceza Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasanın 9. maddesinde ise, lehe olan hükümlerin uygulanması usulleri belirlenmiş, bu yasanın 12. maddesi ile de 765 S. Türk Ceza Yasası yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca 1.6.2005 gününde yürürlüğe giren 5271 S. Ceza Muhakemesi Yasası ile yargılamanın nasıl yapılacağına ait kurallar yeniden düzenlenmiş, 5320 S. Ceza Muhakemesi Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasanın 18. maddesi ile de, 1412 S. Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlükten kaldıran 765 S. TCK'da düzenlenen ve kabahat türünde olan suçların bir kısmı 01.06.2005 gününde yürürlüğe giren 5236 S. Kabahatler Kanununda yeniden düzenlenip yaptırım olarak idari para cezaları ve idari tedbirler öngörülürken, bir kısmı 5237 S. TCK'da düzenlenmiş, bazılarının ise 5237 S. TCK. ile 5326 S. Kabahatler Kanununda düzenlenmediği anlaşılmıştır.
Açıklanan bütün bu düzenlemelerin hüküm gününden sonra yürürlüğe girmiş olması karşısında 5237 S. Türk Ceza Yasanın 7. maddesi ile 5252 S. Yasanın 9. maddesi uyarınca sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Sonuç:Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan diğer yönleri incelenmeyen hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 21.12.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy