(765 S. K. m. 482) (5237 S. K. m. 7, 73, 125, 131) (5252 S. K. m. 9, 12) (5320 S. K. m. 18) (5271 S. K. m. 253, 254)
Tehdit ve sövme suçlarından sanık Mustafa Kutlu'nun yapılan yargılaması sonucunda; sövme suçundan mahkumiyetine tehdit suçundan beraatine dair Mersin 1.Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 25.12.2003 günlü hükmün Yargıtay'ca tetkiki sanık ve müdahil vekili ile o yer C. Savcısı tarafından istenmekle ve dosya C. Başsavcılığının 15.02.2005 günlü tebliğnamesiyle dairemize gelmekle yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü.
1- Sanık hakkında tehdit suçundan verilen beraat kararının temyiz incelenmesinde;
Sanığın kendisine ilişkin cep telefonundan müdahilin cep telefonuna gönderdiği mesajda bir daha kucağıma düşme biçiminde sözler sarfettiği anlaşılmakla sanığın eyleminin TCK. nun 191/son maddesinde belirtilen diğer tehdidat suçunu oluşturabileceği gözetilmeden yazılı biçimde beraat kararı verilmesi,
2- Sanık hakkında sövme suçundan açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda, eylemin 765 S. TCK. nun 482/2. maddesine uygun gerçekleştiğinin kabulü ile kurulan hükmün sanık ve müdahil vekili ile o yer C. Savcısı tarafından temyizi üzerine yapılan incelemesinde:
12.10.2004 tarih ve 25611 s. Resmi Gazete ile yayımlanarak 1.6.2005 gününde yürürlüğe giren 5237 S. Türk Ceza Yasasının 7. maddesinin 2.fıkrasında suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan yasa ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan yasa uygulanır ve infaz olunur biçiminde düzenleme yapılmış, 5252 S. Türk Ceza Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasanın 9. maddesinde ise, lehe olan hükümlerin uygulanması usulleri belirlenmiş, bu yasanın 12. maddesi ile de 765 S. Türk Ceza Yasası yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca 1.6.2005 gününde yürürlüğe giren 5271 S. Ceza Muhakemesi Yasası ile yargılamanın nasıl yapılacağına ait kurallar yeniden düzenlenmiş, 5320 S. Ceza Muhakemesi Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasanın 18. maddesi ile de, 1412 S. Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası yürürlükten kaldırılmıştır.
5237 S. TCK. nun 125. maddesinde düzenlenen ve sanığın eylemine uyan hakaret suçunun aynı yasanın 131/1. maddesi gereğince kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenmesi hali hariç olmak üzere soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olması ve mağdurun şikayetçi olması karşısında aynı yasanın 73. maddesiyle 5271 S. Ceza Muhakemesi Yasasının 253 ve 254. maddeleri gereğince uzlaştırma işlemi yapılıp sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
Açıklanan bütün bu düzenlemelerin hüküm gününden sonra yürürlüğe girmiş olması karşısında 5237 S. Türk Ceza Yasasının 7. maddesi ile 5252 S. Yasanın 9. maddesi uyarınca sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Bozmayı gerektirmiş sanık ve müdahil vekili ile o yer C. Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan diğer yönleri incelenmeyen hükmün bu nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 25.01.2006 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy