(765 S. K. m. 51, 456, 457, 460) (5252 S. K. m. 9) (5237 S. K. m. 7) (5320 S. K. m. 18)
Dava: Silahla müessir fiil suçundan sanık Musa Şaşik ile basit müessir fiil suçundan sanıklar İsmail Can ve Mustafa Can'ın yapılan yargılamaları sonucunda; sanık Musa'nın mahkumiyetine, sanıklar İsmail ve Mustafa hakkında açılan kamu davasının şikayetten vazgeçme sebebiyle TCK. nun 460. maddesi uyarınca ortadan kaldırılmasına dair Digor Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 19.11.2003 tarihli hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık Mustafa ile o yer ve üst C.Savcıları tarafından istenmekle ve dosya C.Başsavcılığının 10.1.2005 tarihli tebliğnamesiyle dairemize gelmekle yapılan inceleme sonunda gereği düşünüldü.
Karar: 1- Sanıklar Mustafa ve İsmail Can hakkında basit müessir fiil suçundan şikayetten vazgeçme sebebiyle verilen kamu davasının ortadan kaldırılmasına dair hükmün temyiz incelemesinde,
Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre temyiz itirazları yerinde olmadığından reddiyle hükmün ONANMASINA,
Dosya içeriğine ve olayın oluşuna, sanığın savunmasına göre, sanık hakkında TCK. nun 51. maddesinin uygulanmasında yasaya aykırılık görülmediğinden tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak olunmamıştır.
2- Sanık Musa Şaşik hakkında silahla müessir fiil suçundan açılan kamu davasının yapılan yargılaması sonucunda; eyleminin 765 Sayılı TCK. nun 456/4, 457/1. maddelerine uygun gerçekleştiğinin kabulü ile kurulan hükmün sanık ile o yer ve üst C.Savcıları tarafından temyizi üzerine yapılan incelemesinde:
12.10.2004 gün ve 25611 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanarak 1.6.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 7. maddesinin 2.fıkrasında suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur şeklinde düzenleme yapılmış, 5252 Sayılı Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 9. maddesinde ise, lehe olan hükümlerin uygulanması usulleri belirlenmiş, bu kanunun 12. maddesi ile de 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca 1.6.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile yargılamanın nasıl yapılacağına ilişkin kurallar yeniden düzenlenmiş, 5320 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 18. maddesi ile de, 1412 Sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Açıklanan tüm bu düzenlemelerin hüküm tarihinden sonra yürürlüğe girmiş olması karşısında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 7. maddesi ile 5252 Sayılı Kanunun 9. maddesi uyarınca sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Sonuç: Bozmayı gerektirmiş, sanık ile o yer ve üst C. Savcılarının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan sair yönleri incelenmeyen hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 25.01.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy