(1630 S. K. m. 18)
S. S. ve M. B. taraflarından Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımlaşma işçileri (Tek Gıda İş) Sendikası aleyhine, olağanüstü genel kurulun toplanması talebiyle açılan davanın yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1- Dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine yönetim kurulu, genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, toplantı isteğinde bulunan birinin başvurması üzerine o yerin sulh hukuk hakimi, dernek üyeleri arasından üç kişiyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir. (1630 sayılı Dernekler Kanunu Madde 18)
Olayda Dernek üyelerinden C. ve M. vekili Sulh Hukuk Hakimine başvurup olağanüstü toplantı için üç kişinin görevlendirilmesini istemiş, hakim evrak üzerinde inceleme yaparak talebe uygun karar vermiş, kararı sendika temyiz etmiştir.
1630 sayılı dernekler kanununda sulh hakiminin bu isteği evrak üzerinde karara bağlayacağına dair bir açıklık yoktur. Genel usul kuralı, ilgililer dinlendikten sonra yani yerine göre duruşma, ya da yargılama yapılarak isteklerin karara bağlanmasıdır. Kanun koyucu gereken hallerde buna ayrık hükümleri çeşitli kanunlarda öngörmüştür, öyle ise kanunda açıklık olmayan hallerde aslolan duruşma veya yargılama yapılarak karar verilmesidir. Zaten 18. madde hakimin anladığı gibi kabul edildiği takdirde hakkın kötüye kullanılmasının önlenemeyeceği gibi, isteğin kanuna uygun olup olmadığının kontrolü de imkansız olur. Bu bakımdan evrak üzerinde inceleme yapılarak karar verilmesi doğru değildir. Bilim alanında da bu görüş paylaşılmaktadır. (Prof. E. Ö. Medeni Kanunumuzda Tüzel kişiler, 1974, Sh. 131-132) O halde ilgililer dinlenmeden karar verilmesi bozmayı gerektirir.
2- Sendikada kayıtlı üyenin gerçek miktarı tespit edilmeden ve böylece yönetim kuruluna başvuranların olağanüstü toplantı çağırışında bulunmaya hakları olup olmadığı kesinlikle tayin olunmadan karar verilmiş olması da kabul şekli bakımından usul ve kanuna aykırıdır.
Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle BOZULMASINA 14.11.1974 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy